Linja-autot

FINLAND

HSL:n linjan 23 liikennöintiin tulee täysin sähköinen Volvo 7900 Electric matalalattiabussi, jossa on sekä OppCharge-pantografilataus että CCS2-kaapelilataus

Volvo Bussit, Kempower ja Helsingin Bussiliikenne aloittavat 1.9.2020 liikennöinnin täysin sähköisellä Volvo 7900 Electric -bussilla HSL-linjalla 23. Pilottihankkeen mukana Suomeen saadaan ensimmäinen OppCharge-pantografilatausjärjestelmä. Mukana on myös CCS2‑kaapelilatausvaihtoehto. Hankkeen tavoitteena on kerätä kokemuksia molemmista lataustekniikoista pohjoismaisessa kaupunkiliikenneympäristössä.
Volvo 7900
Volvon ensimmäistä latausta linjalla 23 seuraavat myyntijohtaja Erik Kanerva Kempower Oy:stä, tekninen johtaja Michael Andersson Koiviston Auto -konsernista ja myyntipäällikkö Tommi Pyöriä Volvo Finland Ab:stä.

"Volvon sähköbussit ovat olleet suosittuja Euroopassa niiden käyttöönotosta vuodesta 2015 lähtien. Volvo 7900 -matalalattiabussissa on matkustajien esteetön ja portaaton kulku sisään- ja uloskäyntien kohdalla", kertoo Tommi Pyöriä, Volvo Finland Ab:n myyntipäällikkö.

Täysin sähkökäyttöiset bussit eivät tuota pakokaasuja, ovat ympäristöystävällisiä ja hiljaisia sekä tarjoavat mukavan matkustuskokemuksen. Volvo 7900 Electric on saatavana kaksiakselisena bussina ja kolmiakselisena nivelbussina. Linjalla 23 liikennöidään kaksiakselisella versiolla.

Ainutlaatuinen pikalatausjärjestelmä — yhdistetty OppCharge-pantografilataus ja CCS2 kaapelilataus
”Tämän hankkeen myötä Suomi saa ensimmäisen OppCharge-latausaseman. Ulkomailla OppCharge on jo pitkään käytetty ja testattu tapa linja-autojen pantografilataukseen. OppCharge lataus käyttää standardoitua tiedonsiirtoprotokollaa, ja sitä käytetään jo 13 maassa”, Tommi Pyöriä kertoo.

Ajoneuvoon asennetut OppCharge-latauskiskot painavat vain 15 kg. Latauskiskoissa ei ole liikkuvia tai huollettavia osia, joten ajoneuvokäytössä ne ovat äärimmäisen luotettavia. Linjan 23 pilottihankkeessa OppCharge-pantografilataus ja CCS2-kaapelilataus on sijoitettu samaan latauspaikkaan. Tämä mahdollistaa molempien lataustekniikoiden testaamisen, ja toki kahden eri menetelmän yhdistäminen samaan paikkaan tekee latauksesta sekä äärimmäisen luotettavaa että joustavaa. CCS2-kaapelilla tapahtuva pikalataus on toteutettu Kempower S-sarjan älykkäällä latauspylväällä.

"Sekä OppCharge-pantografi että Kempowerin latauspylväs saavat tehonsa Kempowerin C sarjan modulaarisesta 200 kW:n virtalähteestä, jossa on viisi erillistä tehomoduulia. Ne toimivat toisistaan itsenäisesti, jolloin varmistetaan äärimmäinen vikasietoisuus ja keskeytymätön virransyöttö kaikissa tilanteissa”, kertoo Erik Kanerva Kempowerista.

Pilottihanke yhdistää sähköbussien, latausinfrastruktuurin ja julkisen liikenteen pohjoismaisen osaamisen
Pilottihankkeen toteuttavat Volvo Finland Ab, Kempower Oy ja Helsingin Bussiliikenne Oy. Linja 23 alkaa Helsingin päärautatieasemalta, kulkee Pasilan läpi ja päättyy Invalidisäätiön kohdalle Ruskeasuolle. Linjalla on 24 pysäkkiä ja sen kokonaiskesto on noin 33 minuuttia.

Hankkeen tavoitteena on kerätä kokemuksia molemmista lataustekniikoista pohjoismaisessa kaupunkiliikenneympäristössä.

"Kun bussi on päivittäisessä ajossa Helsingin keskustassa, saamme arvokasta kokemusta ilmastomme ja tieolosuhteidemme vaikutuksista lataustarpeeseen ja erilaisten lataustekniikoiden soveltuvuuteen", Helsingin Bussiliikenne Oy:n tekninen johtaja Michael Andersson kertoo projektin hyödyistä.

”Alueellinen liikenne muuttuu lähitulevaisuudessa yhä enemmän sähköiseksi. Tämä pilottiprojekti, jossa on näppärästi yhdistetty kaapeliin ja pantografiin perustuva DC pikalataus, antaa meille kustannustehokkaan ja joustavan tavan testata sähköbussien lataamista. Samalla valmistaudumme lisääntyviin sähköbussien määriin ja linjoihin”, Anderson tiivistää.

Linjan 23 pilotti suoritetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisten kuukausien aikana käytetään kaapelilatausta, ja vuoden 2021 alkupuolella siirrytään käyttämään OppCharge pantografilatausta.

Lisätietoja antavat:

Volvo Finland Ab
Tommi Pyöriä
myyntipäällikkö
puh. +358 500 680309
tommi.pyoria@volvo.com

Kempower Oy
Erik Kanerva
myyntijohtaja
puh.  +358 40 5239355
erik.kanerva@kempower.com

Helsingin Bussiliikenne Oy / Koiviston Auto -konserni
Michael Andersson
tekninen johtaja
puh. +358 50 435 8014

Related News

Latest Press Release

Latest Press Release